Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μνημεία της αρχαίας Ρώμης, τότε και σήμερα: ΤΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ...

Η Ρώμη σήμερα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως "πόλη - μουσείο". Είναι τόσα πολλά τα μνημεία και οι ιστορικοί χώροι, που, αν κάποιος θέλει να τα επισκεφτεί, πρέπει να ...περπατήσει πάρα πολύ...!!!

Πάμε να γνωρίσουμε ένα από τα διασημότερα μνημεία του κόσμου. Το, βαμμένο με αίμα, σύμβολο της Ρώμης...

Το Amphitheatrum Flavium ή καλύτερα γνωστό με την ονομασία Colosseum (Κολοσσαίο, το Γιγαντιαίο) είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ρωμαϊκό κτίσμα του κόσμου. Η ονομασία του (από τον 8ο αιώνα) προέρχεται από τον επιχρυσωμένο Κολοσσό του Νέρωνα, γιγαντιαίο άγαλμα του αυτοκράτορα που παριστάνονταν σαν θεός ήλιος και ορθωνόταν δίπλα στο αμφιθέατρο.

Το ίδρυσε ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός και το ολοκλήρωσε ο γιος του Τίτος . Χτίστηκε σε οκτώ χρόνια (72-80 μ.Χ.) και έγινε σύμβολο δύναμης και αγριότητας.

Οι διαστάσεις του σε εκμηδενίζουν. Μπορούσε να χωρέσει 45.000 θεατές και είχε σχήμα έλλειψης με περιφέρεια 524 μέτρων. Το ύφος του έφτανε τα 48 μέτρα και είχε 4 ορόφους. Από αυτούς, οι τρεις πρώτοι είχαν αψίδες και ο 4ος 40 παράθυρα. Πάνω από τον 4ο όροφο υπήρχε στοά. Το εσωτερικό του Κολοσσαίου ήταν χωρισμένο σε κερκίδες, ενώ στο κέντρο του είχε κονίστρα που χωριζόταν από τις κερκίδες με ένα ψηλό βάθρο. Κάτω από την κονίστρα βρίσκονταν τα υπόγεια.

Το Κολοσσαίο έμεινε θρυλικό ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων που απολάμβανε η ρωμαϊκή αυλή στην εποχή της παρακμής της. Εκεί πραγματοποιούνταν ναυμαχίες, μονομαχίες και θηριομαχίες τις οποίες χρηματοδοτούσαν οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Εκεί γίνονταν επίσης μαρτύρια χριστιανών. Για την τύχη των μονομάχων που τραυματίζονταν σοβαρά αποφάσιζε το πλήθος. Αν ο αυτοκράτορας σήκωνε τον αντίχειρα σήμαινε πως ο τραυματισμένος μπορούσε να ζήσει, διαφορετικά έπρεπε να παλέψει με τα άγρια ζώα μέχρι θανάτου. Εκτός από τους ανθρώπους σκοτώνονταν και ζώα. Τα πιο πολλά σκοτώθηκαν στους αγώνες που έγιναν το 248 για τα 1.000 χρόνια από την ίδρυση της Ρώμης.

Εκεί οι μονομάχοι έλεγαν το περίφημο αντίο: «Χαίρε αυτοκράτορα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».

(κλικ εδώ για το μνημείο όπως ήταν ή κλικ  στις εικόνες για εικονική περιήγηση στο μνημείο όπως είναι σήμερα)
πηγές:
www.italyguides.it
www.romereborn.virginia.edu