Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Η μεγαλύτερη γιορτή της Κέρκυρας...


12 Δεκεμβρίου. Η πόλη της Κέρκυρας αλλά και ολόκληρο το νησί γιορτάζουν και τιμούν τον πολιούχο και προστάτη τους, Άγιο Σπυρίδωνα. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο κέντρο της Πόλης, όπου συρρέουν πλήθη πιστών για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου.


 

Ολόκληρη η Πόλη μοσχοβολά από τους ζεστούς και αφράτους λουκουμάδες περιχυμένους με μυρωδάτο μέλι και κανέλα, μιας και το έθιμο επιτάσσει να είναι το γλύκισμα αυτής της ημέρας.


Γιορτινά είναι όμως και πάρα πολλά σπίτια στο νησί, αφού τα ονόματα "Σπύρος" και "Σπυριδούλα" είναι τα πιο συχνά.

Ποιος ήταν, άραγε, ο Άγιος Σπυρίδωνας;

Απλός και ταπεινός σε ολόκληρη τη ζωή του, βοσκός στο επάγγελμα, γεννήθηκε στην Κύπρο τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ξεχώριζε για την πίστη του στο Θεό και την αγάπη για τον άνθρωπο. Έκανε πλήθος θαυμάτων (τόσο εν ζωή όσο και μετά την κοίμησή του) και πήρε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, όπου με ένα θαύμα απέδειξε την τριαδικότητα του Θεού.


Ο Άγιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στο Θεό στις 12 Δεκεμβρίου 348, σε ηλικία 78 ετών. Το λείψανό του, μετά από αρκετές περιπέτειες, κατέληξε στην Κέρκυρα το 1456.

Για πολύ περισσότερες πληροφορίες γύρω από το βίο του Αγίου Σπυρίδωνα και για φωτογραφίες από το ναό και τις λιτανείες, κάντε κλικ στην εικόνα του.

Επίσης, κάντε κλικ στην εικόνα του ναού για να περιηγηθείτε εικονικά στο εσωτερικό του.

                                                                                          πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας, Παξών