Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ένα σπάνιο απόσπασμα για τον Ιουστινιανό...

Ένα διαφορετικό βιβλίο έπεσε στα χέρια μας εδώ και λίγο καιρό. Ο τίτλος του είναι "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" και μιλάει για τις προσπάθειες και τους αγώνες των λαών και των ηγετών του κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα για αυτό το υπέρτατο αγαθό.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει εκδοθεί πριν από το 1950 (δεν αναφέρεται το όνομα του εκδότη, ούτε και του συγγραφέα) και είναι πολύ σπάνιο! Μας το παραχώρησε ευγενικά η φίλη Ζωή Διονυσίου (την οποία και ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ) και είναι από την προσωπική της συλλογή (πνευματική κληρονομιά του παππού της, δικηγόρου από τις Σέρρες).

Ανάμεσα στις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου υπάρχει και ένα αφιέρωμα στις προσπάθειες του Ιουστινιανού για τη νομοθεσία και την πολιτική δικαιοσύνη. Η εικόνα παρουσιάζει τον Ιουστινιανό μαζί με τους νομομαθείς του να επεξεργάζονται ή και να δημιουργούν νόμους. Η γλώσσα του κειμένου, αν και περιέχει κάτι ...περίεργους τόνους ("ψιλές", "δασείες", "οξείες" και "περισπωμένες", έτσι ήταν τα ονόματά τους), είναι απόλυτα απλή και κατανοητή.


















(κλικ στις εικόνες για να ανοίξουν στο κανονικό τους μέγεθος)