Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Οι Τρεις Ιεράρχες (μέρος α')...

Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τους προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας γενικότερα: Τους Τρεις Ιεράρχες. Φέτος τους γνωρίσαμε στο μάθημα της ιστορίας στο κεφάλαιο 8.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Γρηγόριος ο Θεολόγος έδειξαν προσήλωση στη χριστιανική θρησκεία κι η ζωή τους ήταν γεμάτη από τους αγώνες τους γι' αυτή. Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. 

Το 1100 μ.Χ. ο Αλέξιος Κομνηνός καθιέρωσε την κοινή εορτή των Τριών Ιεραρχών αφενός μεν για να τιμηθούν οι τρεις μεγάλοι άγιοι, αφετέρου για να σταματήσουν οι διαμάχες και οι φιλονικίες μεταξύ των πιστών σχετικά με το ποιος από τους τρεις αγίους είναι ο σπουδαιότερος και ο μεγαλύτερος.

Έξι αιώνες αργότερα, το 1826 μ.Χ. ο Δημήτριος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία. 16 χρόνια αργότερα, το 1842 μ.Χ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα.