Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Διακοπές στη Μακεδονία...

Η Μαρίνα από την τάξη μας πέρασε τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της σε πανέμορφες περιοχές της Μακεδονίας και μας περιγράφει τις εντυπώσεις της:

Η Έδεσσα ή αλλιώς "η πόλη του νερού" με τις πανέμορφες γειτονικές της πόλεις είναι ό,τι καλύτερο για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Έδεσσα, Νάουσα, Φλώρινα, Βεργίνα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Παλαιός Άγιος Αθανάσιος αλλά και το βουνό Καϊμακτσαλάν ή Βόρρας ήταν τα μέρη που επισκέφτηκα τα Χριστούγεννα, στολισμένα με χιόνι.
Αυτά τα μέρη έχουν πολλά αξιοθέατα:
Η Έδεσσα με τους καταρράκτες της, η Νάουσα με τον Άγιο Νικόλαο και το άλσος του Βερμίου, η Φλώρινα με το Νυμφαίο και τον Αρκτούρο, η Βεργίνα με τους βασιλικούς τάφους και τα ανάκτορα, η Θεσσαλονίκη με τον Λευκό Πύργο και λίγο πιο κάτω τον Πύργο του ΟΤΕ για υπέροχη θέα της πόλης από τον 4ο όροφο, γυρίζοντας γύρω-γύρω.
Αλλά αυτό που αξίζει πιο πολύ απ' όλα είναι η Παναγία Σουμελά στη Βέροια. Μια μεγάλη εκκλησία - περίκεντρος ναός με τρούλο, και το Μελισσανίδειο Ίδρυμα.
Λίγο έξω από την Έδεσσα βρίσκεται το Λουτράκι με τα περίφημα ιαματικά Λουτρά Πόζαρ. Εκεί, 2 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έχουν το έθιμο της Κόλιντα Μπάμπω. Σλάβικη λέξη που σημαίνει "κάψτε τη γριά". Έτσι γιορτάζουν τον παλιό χρόνο που φεύγει και τον νέο που έρχεται.
Αυτές τις περιοχές, όπως και πολλές άλλες, αξίζουν να τις δούμε και να τις θαυμάσουμε.