Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Οι λίμνες των Δράκων στην Πίνδο...

Στο όρος Τύμφη, σε υψόμετρο 2050 μ. και στο όρος Σμόλικας, σε υψόμετρο 2150 μ. βρίσκονται δύο από τις Δρακόλιμνες της Πίνδου. Πρόκειται για δύο μοναδικές δημιουργίες της φύσης, οι οποίες αποτελούν ιδανικό προορισμό για πολλούς ορειβάτες και περιπατητές (είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δρακόλιμνη της Τύμφης πηγαίνεις μόνο με τα πόδια έπειτα από περπάτημα 4 ωρών)

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μακεδόνας, γιος του Δία, είχε τρεις γιους. Ο ένας λεγόταν Πίνδος. Κάποτε τα αδέρφια του ζήλεψαν και φθόνησαν τον Πίνδο και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Εκείνος το έμαθε και κρύφτηκε πάνω στα βουνά (από εκεί πήρε και το όνομά της η οροσειρά). Ζούσε από το κυνήγι και κάποτε, τα αδέρφια του τον ανακάλυψαν. Μεταμορφώθηκαν και οι τρεις σε δράκους: Ο ένας έπιασε το βουνό Λάκμο (Περιστέρι), ο άλλος την Τύμφη (Γκαμήλα) και ο Πίνδος τον Σμόλικα. Μεταξύ τους άνοιξαν πόλεμο, πετώντας μεγάλους βράχους, ώσπου τα δυο αδέρφια κατάφεραν και σκότωσαν τον Πίνδο. Σύμφωνα με το μύθο, έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα συναντάμε λευκούς βράχους, ενώ στην περιοχή έχει μόνο μαύρους και στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βλέπουμε μόνο μαύρους σε αντίθεση με τους λευκούς που υπάρχουν τριγύρω.

Κάποιοι επιστήμονες αναφέρουν πως η ονομασία προέρχεται από ένα μικρό αμφίβιο που ζει εκεί, τον αλπικό Τρίτωνα, ο οποίος μοιάζει με δράκο.

Στις Δρακόλιμνες θα συναντήσει κανείς σπάνια φυτά των Άλπεων, βιόλες, αγριομενεξέδες, ορχιδέες, κρίνους καθώς επίσης και πουλιά, σκουλήκια, έντομα και ψάρια.

Στο βίντεο στο οποίο παραπέμπει η επόμενη εικόνα μπορούμε να μάθουμε και να δούμε πολύ περισσότερα πράγματα για τις Δρακόλιμνες, μέσα από ένα παλιότερο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ. Η διάρκειά του είναι περίπου μισή ώρα αλλά πρόκειται για εξαιρετική δουλειά.

(κλικ στην εικόνα για μετάβαση στο βίντεο)
πηγές κειμένου:
http://el.wikipedia.org
http://kerasovo.gr
www.oreivatein.com