Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

"Το κάστρο των Αγγέλων" στην Κέρκυρα (μέρος β')...

Το Αγγελόκαστρο είναι κτισμένο πάνω σε ένα ύψωμα 330 μ. και τα απότομα βράχια του είναι τόσο αρμονικά δεμένα με τα τείχη του κάστρου, που σε κάνει να σκεφτείς ότι δεν θα μπορούσε να έχει βρεθεί ιδανικότερο σημείο για να κτιστεί. Τα βράχια, όπως και τα τείχη (σώζονται ελάχιστα σήμερα), είναι σχεδόν κατακόρυφα και η ανάβαση κουραστική.

Μπροστά από την κυρία είσοδο του κάστρου υπάρχει ένας ημικυκλικός χώρος, με κατακόρυφους τοίχους που καταλήγουν σε μία πρώτη είσοδο. Απέναντι, είναι τα ερείπια μιας οικοδομής, που η στέγη της τροφοδοτούσε με βρόχινο νερό τη δεξαμενή που βρίσκεται δίπλα της και η οποία σώζεται ολόκληρη. Στο ψηλότερο σημείο του κάστρου, υπάρχει μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, ενώ μπροστά της υπάρχουν εφτά τάφοι λαξευμένοι μέσα στο βράχο. Μία δεύτερη εκκλησία βρίσκεται 25 μέτρα χαμηλότερα από την κορυφή, μέσα σε ένα σπήλαιο και είναι αφιερωμένη στην Αγία Κυριακή

Με το πέρασμα των χρόνων, το κάστρο εγκαταλείφθηκε οριστικά και ερειπώθηκε. Έτσι σήμερα το μόνο που αξίζει για τον επισκέπτη είναι η εντυπωσιακή θέα από την κορυφή του και η απόλυτη ηρεμία, την οποία όμως, όπως αφηγούνται οι ντόπιοι, μερικές φορές (ειδικά τις σκοτεινές παγερές νύχτες χωρίς φεγγάρι) έρχονται να ταράξουν κάποιοι περίεργοι ανατριχιαστικοί, απόκοσμοι ήχοι, κάτι σαν κλαγγές όπλων, ουρλιαχτά φαντασμάτων-υπερασπιστών του κάστρου!
Τι να συμβαίνει άραγε στο Κάστρο των Αγγέλων;
πηγές:
www.corfuweb.gr
www.corfuhistory.eu